Blog

آموزش کامل لوگو زیمنس به همراه فیلم آموزشی

آموزش کامل لوگو زیمنس به همراه فیلم آموزشی

آموزش کامل لوگو زیمنس

آیا تابه‌حال چیزی درباره لوگو زیمنس شنیده‌اید؟ امروزه، استفاده نرم‌افزارهای کنترل‌کننده و سخت‌افزار به امری اجتناب‌ناپذیر و ضروری در حوزه برق مبدل شده‌اند. به‌طورکلی، کنترل‌کننده‌ها در دودسته مینی پی ال سی و پی ال سی قرار می‌گیرند. لوگو یکی از انواع مینی پی ال سی است که به علت برخورداری از طراحی و ساختار محدود، در فرآیندهای صنعتی و واحدهای تولیدی کوچک مورداستفاده واقع می‌شود. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا به آموزش لوگو زیمنس بپردازیم.

 

پی ال سی چیست؟

پی ال سی که در لاتین مخفف Programmable Logic Controller است، به معنی کنترل‌کننده منطقی قابل‌برنامه‌ریزی است. به‌عبارت‌دیگر، پی ال سی نوعی کامپیوتر خاص است که برای کارکردی قابل‌اطمینان در شرایط صنعتی خاص مثل دماهای بسیار بالا، رطوبت، خشکی و گردوخاک طراحی‌شده است. پی ال سی‌ طراحی‌شده است تا بتواند فرآیندهای صنعتی را اتوماتیک کند.

عملکرد پی ال سی چگونه است؟

کار یک پی ال سی یا کنترل‌کننده منطقی قابل‌برنامه‌ریزی را می‌توان به‌راحتی به‌عنوان چرخه اسکن درک کرد.

فرآیند اسکن پی ال سی شامل مراحل زیر است:

  1. سیستم‌عامل cycling و نظارت بر زمان را شروع می‌کند.
  2. سی پی یو شروع به خواندن داده‌ها از ماژول ورودی می‌کند و به بررسی وضعیت همه ورودی‌ها می‌پردازد.
  3. سی پی یو شروع به اجرای برنامه کاربردی می‌کند که در منطق رله‌الدر یا هر زبان برنامه‌نویسی پی ال سی دیگری نوشته‌شده است.
  4. سپس، سی پی یو تمام وظایف تشخیص داخلی و ارتباطات را انجام می‌دهد.
  5. در مرحله بعد، با توجه به نتایج برنامه، داده‌ها را در ماژول خروجی می‌نویسد تا همه خروجی‌ها به‌روز شوند و این فرآیند تا زمانی که پی ال سی در حالت اجرا باشد ادامه می‌یابد.

 

انواع پی ال سی چیست؟

پی ال سی‌ها را ازنظر اندازه حافظه یا تعداد ورودی و موارد دیگر می‌توان به انواع زیر تقسیم‌بندی کرد.

پی ال سی‌های کوچک

این پی ال سی‌ها جایگزینی برای کنترل‌کننده‌های سنتی است که تابعیت گسترش محدود و حداکثر دو یا چند ورودی/خروجی دارند. برنامه‌نویسی آن‌ها، نردبانی یا با دستورات نمادی صورت می‌گیرد.

پی ال سی‌های متوسط

 این نوع پی ال سی‌ها ساختار مدولار دارند، درنتیجه توسعه و یا تغییر آن‌ها به‌سادگی انجام‌پذیر است و تنها با اضافه نمودن یا تغییر مدول‌ها صورت می‌گیرد. پی ال سی‌های متوسط امکانات ارتباطی زیاد دارند و می‌توان از آن‌ها در کنترل گسترده استفاده کرد و برنامه‌نویسی آن‌ها نردبانی یا نمادی و یا دستورات گرافیکی است.

پی ال سی‌های بزرگ

در مواردی که تعداد ورودی‌ها و خروجی‌ها زیاد است و یا عملیات کنترلی پیچیده است از این نوع پی ال سی استفاده می‌گردد. همچنین از این پی ال سی‌ها برای هدایت تعدادی پی ال سی کوچک نیز استفاده می‌شود. برنامه‌نویسی این نوع پی ال سی معمولاً با استفاده از زبان‌های سطح بالا صورت می‌گیرد.

 

لوگو زیمنس چیست؟

لوگو یک مینی پی ال سی ساخت شرکت زیمنس است که از آن می‌توان در کنترل فرآیندهای کوچک استفاده نمود. این نوع پی ال سی در اتوماسیون صنعتی از کوچک‌ترین پی ال سی‌ها به شمار می‌آید. به همین دلیل، در حوزه اتوماسیون صنعتی از این نوع کنترل‌کننده با عنوان مینی پی ال سی زیمنس نام‌برده می‌شود. برنامه‌نویسی ساده، سهولت در نصب و اجرا، سیم‌کشی محدود و ساختار و حجم کوچک از مهم‌ترین ویژگی‌های لوگو زیمنس است. پی ال سی‌های لوگوی زیمنس دارای دو مدل با صفحه‌نمایش و بدون صفحه‌نمایش هستند. مدل‌های با صفحه‌نمایش دارای 6 خط برنامه با 20 کاراکتر در هر خط و 3 رنگ پس‌زمینه است و از طریق اترنت متصل می‌شوند. چهار کلید عملکردی روی آن اجازه‌ی نظارت و عملیات بسیار کارآمد را می‌دهد. به‌منظور درخواست‌های بیشتر می‌توان از پنل SIMATIC HMI استفاده کرد. مدل‌های جدید دارای 6 خط با 16 کاراکتر در هر خط است. در این مدل‌ها از طریق تلفن همراه (GSM) می‌توان ارتباطات از راه دور را برقرار کرد. همچنین هماهنگ‌سازی زمان و تشخیص موقعیت (GPS) توسط ماژول ارتباطی CMR فراهم می‌شود.

 

لوگو زیمنس از چه بخش‌هایی تشکیل‌شده است؟

بخش‌های مختلف لوگوی زیمنس شامل موارد زیر است:

کارت‌های افزایشی

که در آن می‌توان تعداد ورودی و خروجی‌ها را افزایش داد. همچنین امکان اضافه کردن کارت شبکه با استفاده از کارت‌های افزایشی وجود دارد. دو نوع کارت افزایشی وجود دارد که عبارت‌اند از:

  • کارت‌های افزایشی دیجیتال
  • کارت‌های افزایشی آنالوگ

ماژول تغذیه

وظیفه‌ی این بخش تأمین تغذیه بخش‌های مختلف لوگو زیمنس است. تغذیه لوگوها بسته به مدل آن‌ها می‌تواند ۱۲VDC، ۲۴VCD/AC یا ۱۱۵ … ۲۴۰ VAC باشد.

قطعات جانبی

لوگو زیمنس نیز مانند هر تجهیز دیگری شامل تعدادی قطعات جانبی است که بسته به خانواده و نوع استفاده در سیستم‌های متفاوت می‌باشند.

کارت حافظه

دو نوع کارت حافظه در لوگو زیمنس وجود دارد که عبارت‌اند از:‌

  • کارت حافظه زردرنگ: که دارای قابلیت خواندن و نوشتن و حفظ برنامه در هنگام قطع شدن برق هست.
  • کارت حافظه قرمزرنگ: که تنها دارای قابلیت خواندن برنامه و حفظ برنامه در هنگام قطع شدن برق هست.

کابل ارتباطی

کابل رابط جهت برنامه‌ریزی لوگوی زیمنس کاربرد دارد. این کابل به پورت سریال رایانه متصل می‌شود که البته از طریق مبدل‌های سریال به USB می‌توان به پورت سریال متصل نمود. برای ارتباط با لوگو از کابل شبکه (LAN) استفاده می‌شود.

 

لوگو زیمنس چه کاربردهایی دارد؟

  • ساخت ساختمان‌های هوشمند
  • اجرای سیستم کنترل نور و آبیاری
  • اجرای سیستم تهویه سرمایش و گرمایش
  • قابلیت استفاده در تجهیزات حمل‌ونقل مانند کنترل ماشین‌ها
  • قابلیت استفاده در نصب فیلترها
  • قابلیت استفاده در پمپ‌ها
  • قابلیت استفاده در پانل‌های خورشیدی
  • در صنعت دام و طیور
  • قابلیت استفاده در تابلوهای علائم ترافیکی

 

لوگو زیمنس چگونه نصب می‌شود؟

نصب پی ‌ال‌ سی‌های لوگو به دو طریق امکان‌پذیر است:

  1. نصب روی ریل
  2. نصب دیواری

در مدل‌هایی که امکان نصب ماژول‌های افزایشی وجود دارد، در هر دو سمت راست و چپ ماژول اصلی، می‌توان ماژول افزایشی و توسعه را متصل کرد.

اتصال از راست: در این ماژول‌ها باید دقت کرد که ماژول افزایشی با ماژول اصلی، تغذیه یکسانی داشته باشد.

اتصال از چپ: این ماژول‌ها دارای پتانسیل جدا بوده و می‌توانند به تغذیه‌های متفاوت متصل شوند.

نصب لوگو زیمنس روی ریل

برای نصب لوگو روی ریل، باید مراحل زیر را انجام داد:

  • لبه بالایی پی‌ال‌سی را روی ریل قرار دهید.
  • ضمن پایین کشیدن زبانه متحرک، پی‌ال‌سی را به سمت ریل فشار دهید و زبانه را رها کنید.
  • جهت نصب ماژول‌های افزایشی (دیجیتال)، ابتدا پوشش رابط ماژول‌ها را بردارید.
  • ماژول دیجیتال را بر روی ریل نصب نمایید.
  • ماژول را روی ریل به سمت ماژول اصلی حرکت دهید تا به یکدیگر متصل شوند.
  • با کمک یک پیچ‌گوشتی، کلید متحرک را به سمت چپ فشار دهید تا اتصال قفل شود.
  • جهت نصب دیگر ماژول‌های افزایشی، مراحل ۳ تا ۶ تکرار می‌شود.

نصب و سیم‌بندی لوگو زیمنس به دیوار

برای نصب لوگو زیمنس روی دیوار کافی است تا ابتدا گیره‌ای که در قسمت عقب لوگو وجود دارد را خارج کرده و توسط دوپیچ ۴ میلی‌متری با گشتاور ۸/۰ الی ۲/۱ نیوتون بر متر بر روی دیوار نصب کرد. سپس مجدد پی‌ال‌سی را بر روی پایه قرارداد.

 

برنامه‌نویسی لوگو زیمنس به چه صورت است؟

برنامه‌نویسی در لوگو زیمنس بر اساس مدارهای منطقی (دیجیتال) صفر و یک هست. با توجه به اینکه ورودی و خروجی اکثر پی الی سی‌ها ۲۴ ولت است و منظور از یک دیجیتال ولتاژ بین ۱۸ الی ۲۴ ولت و منظور از صفر دیجیتال ولتاژ بین ۰ الی ۳ ولت است.

توابع موجود در لوگوی زیمنس چیست؟

Constant: این توابع شامل اتصالات ورودی و خروجی، فلگ‌ها و … می‌باشد.

Basic Function:‌ شامل توابع منطقی مانند OR، NAND، AND و … می‌باشد.

Special Function:‌ شامل توابع خاص مانند تایمر، کانتر و … می‌باشد.

زبان‌های مورداستفاده در لوگو زیمنس چیست؟

زبان‌های مورداستفاده در لوگو زیمنس عبارت‌اند از:

  • FBD
  • LAD
  • UDF

زبان برنامه‌نویسی FBD

زبان برنامه‌نویسی FBD یکی از دیگر زبان‌های برنامه‌نویسی گرافیکی می‌باشد. در این زبان برنامه‌نویسی توابع به‌عنوان بلوک توصیف‌شده و به این بلوک‌ها متغیرهای ورودی و خروجی توسط خطوط متصل می‌شوند.

انواع داده‌ها و متغیرها همچنین کلمات کلیدی عناصر اصلی در این زبان برنامه‌نویسی هستند. با این زبان برنامه‌نویسی می‌توانید در برنامه‌های نوشته‌شده جریان سیگنال بین پردازش گرها را مشاهده نمایید.

زبان برنامه‌نویسی لدریا نردبانی LD

در نمایش نردبانی، هر دستور یا خط برنامه به‌صورت نماد اتصال و سیم‌پیچ مدارهای فرمان رله‌ای نشان داده می‌شود. درنتیجه ساختار برنامه در این روش تقریباً شبیه به شکل مدارهای فرمان رله‌ای می‌باشد.

این طرز نمایش از قدیم در سیستم‌های رله‌ای متداول بوده، نقشه‌های مدار فرمان اکثراً به این روش ترسیم می‌شوند. به همین دلیل این طرز نمایش تا حد زیادی مأنوس و موردپسند کسانی است که با سیستم‌های رله‌ای کارکرده‌اند.

 

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *